Öğrencilerimize İHL Meslek dersleri öğretmeni Zeynep TAŞTAN  tarafından seminer çalışması düzenlendi.

Öğrencilerimize İHL Meslek dersleri öğretmeni Zeynep TAŞTAN tarafından seminer çalışması düzenlendi.

23.03.2023 104

Kur'an-ı Kerim'in Mahiyeti

Kur'ân-ı Kerîm "Allah kelâmı" olarak tanımlanır. Kelâm anlamlı sözü ifade ettiği için bir muhataba yönelik olmayı (hitap) içermektedir. Yönelik olma bizzat Allah tarafından "hüden" ve "beyyinât" kelimeleriyle açıklanmıştır (el-Bakara 2/185). Kur'an'ın muhtevası bu yönelmişlikle irtibatlı olarak muhtelif şekillerde tasnif edilmekle birlikte ana hatlarıyla "haber" ve "inşâ" kısımlarına ayrılmaktadır. Haber esas itibariyle bizzat Allah'ın isimleri ve sıfatları, âhiret ahvâli, kıssalar ve kevnî olanın beyanı olarak gerçekleşirken hidayet daha çok neyin nasıl yapılması gerektiğini, yani olması gerekeni ifade etmektedir. Bu çerçevede Kur'an'da "her şey"in bilgisi bulunmaktadır.

Kur'an-ı Kerim'in Muhtevası

Kur'ân-ı Kerîm, Hz. Peygamber'in ilk muhatabı olan toplulukların çeşitli tavır ve davranışlarına, ihtiyaçlarına, olayların gelişimine vb. değişik hal ve şartlara göre farklı zamanlarda âyet veya sûre şeklinde nâzil olduğundan, konu bütünlüğü oluşturacak şekilde bir sıra izlemediği gibi mevcut mushaflardaki sûrelerin bizzat Resûl-i Ekrem'in tâlimatıyla oluşan içeriğinin yanı sıra dizilişi de sistematik eserlerde alışılageldiği biçimiyle bir yapı arzetmemekte, muhtevayı oluşturan konular mushafın başından sonuna yayılmış bulunmaktadır. Bu tertip şekli, tekrarların da katkısıyla Kur'an'ı okuyan veya dinleyenlerin aynı anda birden çok konuyu gözden geçirmeleri, bir defalık okumayla birçok irşad ve uyarıya muhatap olmaları, ayrıca Kur'an'ın bu örgüsüyle çeşitlilik arzeden kendi hayatları arasında paralellik sezmeleri gibi yönlerden daha etkileyici, eğitici ve yararlıysa da onun muhtevasını müstakil konu başlıklarına ayırarak eksiksiz bir şekilde vermeyi güçleştirmektedir.

Nitekim bugüne kadar yapılan çalışmalarda Kur'an'ın muhtevası hakkında ancak sınırlı ve yaklaşık bilgiler verilebilmiş; Kur'an'da yer alan konuların tesbiti, konu başlıklarının seçimi, bunların sayıları, muhtevaları, âyetlerin içeriklerine göre değişik konulara dağıtımı gibi hususlarda birbirinden hayli farklı tercih ve tasnifler ortaya çıkmıştır. Bazı eserlerde Kur'an'ın muhtevası birkaç ana başlık altında toplanırken bazılarında yüzlerce konu sıralanır. https://islamansiklopedisi.org.tr/kuran

Bizler de öğrencilerimizin Kur'an-ı Kerim'in ana konuları  ve muhtevası hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamak ve genel kabul gören ana başlıklar hakkında bilgi vermek için çeşitli faaliyetler gerçekleştirdik.

 

Öğrencilerimize İHL Meslek dersleri öğretmeni Zeynep TAŞTAN  tarafından seminer çalışması düzenlendi. Karışıklı etkileşime dayalı bu çalışma da dogm.eba.gov.tr sitesinde yer alan Kur'an-ı Kerim'in ana konuları konulu sunum çalışmasından ve infografik materyallerden faydalanıldı.

 

 

23-03-202323-03-2023